PINGUINS =]!
Door: Floor en Tom
Blijf op de hoogte en volg Floor en Tom
17 December 2012 | Peru, Lima
Sinds ons vorige blog hebben we veel meegemaakt: cultuur, natuur, lekkerste gegeten tot nu toe en vieste gegeten tot nu toe, gesproken met onze eerste Peruaan en onze eerste Nederlander.
Het begon allemaal op een zonnige donderdagmiddag na een bezoek aan het MALI (Museo Arte Lima), het museum voor moderne kunst. Een prachtig museum waarvan helaas (of 'helaas', aldus Tom) de vaste collectie was gesloten in verband met renovatiewerkzaamheden. De tijdelijke exposities maakten echter een hoop goed want deze waren erg mooi. Het MALI is omringd door het Parque de la Exposicion, een prachtige combinatie van natuurschoon en architectuur. Zittend in het park raakten we na een klein moment van paniek al snel aan de praat met een langslopende Peruaanse student. Hij volgde een cursus Engels, maar sprak amper een woord, en Tom heeft natuurlijk een cursus Spaans gevolgd, maar spreekt eigenlijk ook geen woord. Uiteindelijk toch in overheersend Spaans een leuk gesprek gehad (language skills +1). 's Avonds zijn we naar de bohemian kustwijk Barranco gegaan. Vrij toeristisch, maar prachtig uitzicht op zee en diverse barretjes en restaurants.
Hoewel Lima een mooie stad is, vooral geuit in de mensen en de cultuur die de stad ademt, is het geen stad waar je je zonder moeite langer dan 5 dagen vermaakt. Dit gerealiseerd hebbende besloten we vrijdagochtend (werd vrijdagmiddag) onze eerste trip te ondernemen. Eerst een historische ochtend in La Huaca Pucllana, een pre-inca enorme piramide, midden in de moderne wijk van Miraflores. Een interessante rondleiding van de gids leerde ons veel over het Lima-volk (1,000 jaar voor de inca's) en hun cultuur.
Daarna zijn we naar de busterminal gegaan waar we de bus richting Paracas hebben genomen. Het nationale bussysteem werkt hier trouwens prima, met diverse maatschappijen die ongeveer eens per half uur naar de meeste bestemmingen rijden. Onze maatschappij, Cruz del Sur, bleek de meest luxueuze maatschappij, maar maakt dit ook waar. Stoelen waarin zelfs Tom genoeg beenruimte had (een ongekende luxe in een land waar de gemiddelde man kleiner is dan Floor) en een on-board lunch die zowaar lekker was.
Paracas is een kustplaats ongeveer 3,5 uur zuidelijk van Lima, bekend om haar flora en fauna. Het biedt twee hoogtepunten: Las Islas Ballestas en de Paracas National Reserve. Na aankomst aldaar een hotel geregeld en een tour voor de volgende dag. Toen werd het tijd om te eten =) Floor had al lang uitgekeken naar de bekende Ceviche, een gerecht van rauwe vis waar de kust van Peru bekend om staat. In een rij van kleine eethuisjes met plastic terras hebben we (ja we, Tom en ik) dan ook genoten van heerlijke visgerechten. De ceviche is gemaakt met veel limoen, rode ui en peper en smaakte enorm lekker. Fijn detail ook is dat we niet ziek zijn geworden van de rauwe vis! Na ons diner nog de culturele cocktail van Peru geproefd: Pisco Sour, een margerita achtige drank op basis van pisco, eiwit en limoen.
De volgende dag vertrokken wij 's ochtends vroeg naar het eerste hoogtepunt, de eilanden ook wel bekend onder de naam: Guano Islands, oftewel vogelpoep eilanden. In een speedboot vaarden we tussen duizenden vogels die net aan hun visjesontbijt bezig waren. De eilanden zelf zijn een thuis voor diverse soorten vogels, PINGUINS en zeeleeuwen. Die daar gezellig met elkaar de hele dag vis eten en aan het chillen zijn. De foto's spreken voor zich.
'S middags gingen wij naar het National Reserve. Hoewel Paracas en het omringende gebied dus pal aan de oceaan ligt, is het gebied het noordelijkste puntje van de droogste woestijn ter wereld. Dit leidt tot een enigszins bizarre aanblik van eindeloze droogte enerzijds en eindeloos water anderzijds. Hier kregen we een tour langs diverse prachtige panorama's eindigend in een klein vissersdorpje, waar Tom wederom niet aan een vismaaltijd kon ontkomen.
Helaas heeft het gebied flink te lijden gehad onder de aardbeving van 2007, waarvan het epicentrum slechts 50 kilometer van de kust van Paracas was. In het vissersdorpje zijn vrijwel alleen toeristische hotspots heropgebouwd en het is bezaaid met fundamenten van verschillende huisjes. Een enkel bootje, honderden meters landinwaarts, is het enig overgebleven testament aan de vernietigende kracht van de tsunami.
Mede als gevolg van deze aardbeving is er verder weinig te beleven in Paracas en het nabijgelegen Pisco, waardoor wij zaterdagavond de reis terug naar Lima hebben gemaakt. Ditmaal in de lokale Soyuz-bus, goedkoper en daardoor een stuk minder comfortabel. Floor had geen overtuiging nodig, maar zondagochtend concludeerde ook Tom dat Cruz del Sur-bussen een luxe waren die wij ons voortaan best kunnen permitteren ;-).
Gisteren zijn we naar Larco Mar geweest, een hypermodern shopping centrum gebouwd in een klif op het puntje van Miraflores en het mag geen toeval zijn dat ze hier 'toevallig' een bioscoop hadden met een Engels gesproken versie van El Hobbit. Floor kwam er een paar minuten voor aanvang gelukkig pas achter dat de film bijna 3 uur duurt. Na de film gingen wij naar San Ramon, ookwel 'Pizza street', de lokale ode aan Lloret de Mar. Dit is dan ook het culinaire dieptepunt van onze reis so far geweest, met een pizza (alvast excuses voor de beeldende beschrijving) die na 24 uur nog steeds in dubio is welke uitgang van ons lichaam hij prefereert... en dat van een pizza.
Wederom een lang verhaal en tevens het laatste verhaal wat we schrijven in Lima. Morgen ontmoeten we Gabriel hier (het neefje van Tom uit Amerika) en na een dag met hem te hebben gespendeerd zullen we onze reis richting Cuzco/Arequipa voortzetten.
Lieve lezer, respect dat je ons blog hebt uitgelezen en tot in Cuzco,
Liefs Floor & Tom
17 December 2012 - 17:37
Lot (zus):
Lieve zus en Tom,
Wat een wederom super verhaal! Ik zit in de trein naar Dordt met een grote smile op m'n gezicht!
Wat super grappig dat jullie daar naar The Hobbit zijn geweest!! En wat super vet van Tom dat hij gewoon vis op heeft!
De foto's zien er super leuk uit! Echt een mooie natuur inderdaad! Ook met de rotsen in het water en speciaal voor Floor happy feet haha!
Op de foto's zie ik ook al een lekkere bruine kop:)!!
Lekker genieten en snel weer schrijven!
Dikke kus van een jaloers zusje uit het regenachtige Nederland
17 December 2012 - 18:18
Mam:
lievies, heerlijk te lezen weer, en die foto's, heel erg leuk!
ik heb het gevoel dat de wereld zo klein is en dat is voor een moeder erg lekker!
geniet, geniet, geniet, zie uit naat 't volgende verhaal, foto's, of skype; dikke kussen
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxpap&mam -
17 December 2012 - 18:30
Mam (manon):
deze is speciaal voor Tom:
ik ben zo trots op je dat je lekker aan de vis bent!!!
okay groot rood vlees blijft lekker, maar dit verbreedt 't perspectief.... -
17 December 2012 - 18:54
Daphne:
Ha Tommie en Floortje,
Heer;ijk die eet verhalen. Kinderen naar mijn hart!!!
Fijn om te lezen dat julie zo genieten.
Dikke kus
Daphne en co -
17 December 2012 - 20:15
Diana Van Hese:
Goedenavond.. ja in Nederland dan..
Ik geniet mee met alles wat jullie ondernemen.. blijf lekker zo schrijven en ik waan me ook aan de andere kant van de wereld.
Jullie genieten enorm, hou dit vol.
Groet Diana -
17 December 2012 - 22:21
Rian Wijman:
Heerlijk om jullie verhalen te lezen, enne die foto's daar krijg je het lekker warm van....geniet lekker verder jullie en ik kijk alweer uit naar het volgende verslag, xgr -
18 December 2012 - 10:21
Patricia:
Wat geweldig, begrijp ik het nu goed heeft Tom vis gegeten en nog wel rauwe, niet te geloven.
De eerste eet foto's zijn leuk.
Ik geniet van jullie reisverslagen, we reizen zo een beet je met jullie mee. Liefs voor Gabriel morgen en geniet ervan. Tot snel maar weer. xxx -
18 December 2012 - 12:37
Maj:
Ik mis de Ceviche nog steeds! En wat stinken die eilanden he?! Veel plezier in Arequipa/cuzco! Oh en als je nog niet genoeg hebt van de pinguïns, kan altijd alsnog besluiten een uitstapje naar Puerto Madryn (Argentinië) te maken. -
19 December 2012 - 00:44
Jaap:
Kleur- en geurrijke verhalen voor bij de centrale verwarming. Genieten.
Wat mij nog niet helemaal duidelijk wordt: hoe smaken die pinguins nou??
Keep on enjoying!
Jaap -
19 December 2012 - 23:14
Rob:
Mooie verhalen hoor, lekker om te lezen en mee te leven. Een prachtig relaxed begin, in een appartement op stand, om er even in te komen, en een beetje vakantiegevoel op te bouwen. Vakantiegevoel? Wat zeg ik nu! Als je zoveel nieuwe dingen ziet, ruikt en eet als jullie nu ondergaan, dan krijg ik het idee dat jullie inmiddels al helemaal weg zijn, ver weg, in een compleet andere wereld, en dat de Hoofdweg al langzaam aan het wegzakken is, in jullie herinnering en dromen. Geweldig hoor, zou ik ook wel willen doen en zien allemaal (als ik maar niet dichtbij steile afgronden terecht kom...).
En als je dan heel ver en veel gelopen hebt, lekker effe met de bus verder - voeten op de bank tegenover je - (Hé, doe jij da thuis ook? Nou dan!) - ook fijn.
Ik zie niet alles voor me zoals jullie, maar in gedachten leef ik met jullie mee. Die pizza-ervaring kan ik wel begrijpen, heb ik ook weleens gehad met een pizza Zingara met extra gorgonzola...
Ik sluit aan bij de goede raad van alle anderen: Kijk en Geniet. Prent je alle mooie dingen in, al die mooie (ver)gezichten en momenten dat je er helemaal in opgaat en denkt "Wat mooi!" en alleen maar dat... zodat je ze nog lang kan koesteren.
Was net te laat thuis om te skypen begreep ik van mam.
Ben net zoals Jaap benieuwd hoe pinguins smaken.
Tot een volgende keer.
(Vader) Rob
21 December 2012 - 23:18
De Bruine Lijers:
Yo Tommeke en Floor,
Tom, wat is dit? Je gaat tegenwoordig museau in? Dat is geen Lijer stijl.
De woorden" bier" en "alcohol" komen niet in jullie verhaal voor, wel cool dat jullie pinguïns hebben gezien!
Fijne feestdagen!
De Bruine Lijers -
22 December 2012 - 20:44
Floor En Tom Op Wereldreis:
Die pinguins... ja die hebben we helaas nog niet gegeten.
Wellicht meer kans in Patagonie, het zuiden van Chili.
En Lijers het spijt me, ik heb een ongekend slechte invloed op Tom ;)
Ons nieuwe blog is onderweg.
Liefs Floor en Tom -
22 December 2012 - 22:17
Derian:
Lieve Floor &Tom,
Bij deze meldt ik me aan als trouwe lezer van jullie blog ;-)
Wat leest dit heerlijk 'weg' (in dubbele zin vh woord)...
Ik sluit me volledig aan bij mijn voorgangers > GENIET! En dat doen jullie ook.
Liefs en een knuffel..
Ps. Op naar het volgende verhaal, zit inmiddels 'op het puntje van m'n stoel' (met ern wijntje ;-))