Torres del Pain - Reisverslag uit Punta Arenas, Chili van Floor en Tom Wereldreis - WaarBenJij.nu Torres del Pain - Reisverslag uit Punta Arenas, Chili van Floor en Tom Wereldreis - WaarBenJij.nu

Torres del Pain

Door: Floor en Tom

Blijf op de hoogte en volg Floor en Tom

14 Februari 2013 | Chili, Punta Arenas

Na de verschrikkelijke grensovergang van Bolivia van Chili was het beloofde land dan daar. Vol verwachting gingen we naar onze eerste bestemming in Chili, hopende dat het zou zijn waar we naar verlangden en wat we verwachtten. San Pedro de Atacama is een klein dorpje in het Noorden van Chili aan de voet van de Andes. Het staat bekend om haar prachtige omgeving en relaxte sfeer. Een hippie walhalla vol gestrande wereldreizigers die na het zien van dit plaatsje een nieuw thuis hadden gevonden. De straten zijn stoffig en onverhard en er rijden geen auto's, de sfeer is heerlijk relaxt en het is hier heerlijk warm, net waar we aan toe waren.

Het hostel wat we daar aantroffen was mooi en luxe. We realiseerden ons hier dat de standaard van comfortabel, die we onszelf in Bolivia hadden aangemeten, geen westerse meer was. In Chili klopt alles weer, schone WC's, toiletpapier, geschilderde muren, klantvriendelijk personeel, lekker Westers en daarvan genoten we! Helaas waren de prijzen ook gelijk niet meer wat we van Bolivia gewend waren.. gewoon weer Westers van aard, ongelofelijk wat is het hier duur vergeleken met Bolivia, maar het is het waard, meer dan waard.

Gelukkig konden we in San Pedro ook gelijk onze andere Nederlandse behoefte vervullen, fietsen! We hebben een volle dag mountainbikes gehuurd waarmee we de Valle de la Luna hebben bezocht. Een futuristische vallei vernoemd naar haar maanachtige landschap. Het is midden in de woestijn en daarom erg droog en zonder enige vorm van begroeiing. Heerlijk om doorheen te fietsen en vooral heeeeel heet zo in de zon. Al fietsende kwamen we Marleen en Diego tegen, Marleen uit Amsterdam en Diego uit Chili. Een prachtig stel, grenzeloos verliefd, en beide ontzettend vriendelijk. Met wat Engels, wat Spaans en een hoop handen hebben we samen veel tijd doorgebracht. Al 's ochtends hadden wij voorgenomen tussen 12 en 2 (vanwege de hevige zon) niet te fietsen, maar uiteraard kwam daar helemaal niets van. Na de lange dag fietsen was een gepaste beloning zeker op zijn plek dus hebben we ons die avond heerlijk bezat met Borgonas. Een fantastisch sangria-achtig drankje gemaakt van rode wijn, aardbeien en een Zuid-Amerikaanse hoeveelheid suiker.

Tijd om het echt laat te maken hadden we echter niet, want de droom van Floor zou de volgende ochtend in vervulling gaan, Sandboarden! Met zijn drieën (Tom nuttigde nog een extra tukje deze ochtend, van het bed naar de hangmat, heerlijk) stonden we 's morgens om 10 uur, in korte broek, bovenaan een zandduin, op een snowboard. Echt een supergave ervaring, je gaat niet heel hard omdat het zand je flink probeert af te remmen, maar je glijdt heerlijk smooth van de duin af. Helaas is de ski infrastructuur hier nog onontwikkeld en moet je dus na iedere afdaling van 2 minuten, 20 minuten door het zand omhoog klauteren alvorens je volgende afdaling te kunnen beginnen.
Diezelfde middag nog een gezellige lunch met Diego en Marleen waarna we na wat chillen in het hostel in de bus richting La Serena zijn gestapt.

17 uur later arriveerden we in La Serena, een kustplaats tussen San Pedro de Atacama en Santiago in, waar we na 2 maanden eindelijk weer de Pacific weer als uitzicht hadden. Daar trokken we in een gezellig partyhostel met rooftop terras en leuke mensen, precies waar we zin in hadden. Na een heerlijke parrillada, onze eerste Chileense mixed grill, zijn we bij het hostel nog aangeschoven bij een latenight BBQ. Om het toch enigszins gezond te houden zijn we de volgende dag op mountainbikes de kust langs gefietst. Helaas liet de zon zich niet zien en ook Tom zijn duik in de Pacific moest nog langer op zich laten wachten. Enorme kwallen waren tevens aan het baden namelijk en maakten het gevaarlijk en vrij onmogelijk om daartussen te gaan zwemmen... helaas nog geen Pacifc voor Tom. Gelukkig konden we de Pacific wel proeven en heeft Floor genoten van een heerlijke Empanadas Mariscos (hartige appelflap met zeevruchten) en verse Ceviche (rauwe ingemaakte vis). Tom hoefde niet te verhongeren hier aan de kust, want ook voor de hotdog liefhebber kennen ze hier hun specialiteit: de Completo. Een complete hotdog met quacamole, tomaat, saus, saus en saus.

La Serena was maar een spoedbezoek, want de volgende ochtend zaten we alweer vroeg in de bus richting onze volgende bestemming, Santiago! Een kleine 7 uur langs de kust door droog en bijna steppe-achtig landschap bracht ons in Santiago. Hoewel velen niet erg gecharmeerd zijn van de stad was de eerste indruk voor ons zeker positief. Een schone stad met een prachtig metronetwerk en een minimale geluidsoverlast van sirene's, toeters en ander stadse geluiden. Ons hostel was heerlijk 'zen' met binnentuin met fontein, glaasjes komkommerwater en een paar gestrande Nieuw-Zeelanders op zoek naar werk in Santiago. Het was hier fijn en rustig. Na een flinke stadswandeling door Santiago was het tijd om de supermarkt te plunderen. De volgende ochtend stond onze vlucht naar Patagonia op de planning waar we 5 dagen houdbaar eten voor in moesten slaan... we hebben nog nooit zo lang voor het noodle/rijst/risotto rek gestaan. Maar uiteraard kon zelfs 5 dagen hiken onze appetijt niet weerhouden en dus had Floor prachtige dagmenu's samengesteld vol vitamientjes, stevige koolhydraten en zelfs wat vlees zo nu en dan. Voor ons geen droge pasta, basta.

Voor dag en dauw waren wij op het vliegveld om richting Punta Arenas te vliegen, het zuidelijkste vliegveld van Chili, vlakbij Antarctica. Een drukke dag, want het plan was om die volgende ochtend al in het Torres del Paine national park te staan, ons doel voor deze dagen. Ons plan hier was namelijk om de zogenaamde 'W' te hiken, een wandeltocht (oftewel 'hike' in vaktermen) van 5 dagen en 4 nachten langs prachtige valleien, sneeuwtoppen en gletsjers. Het is overigens mogelijk in dit park 'gewoon' in een bedje te slapen iedere dag, maar wij lieten ons natuurlijk niet kennen.. na een heerlijk nachtje slapen in het hostel stonden wij de volgende ochtend, met tent, slaapzakken en 5 dagen voedsel, klaar voor onze tocht.

Samen met onze mede-gekken (want geen normaal persoon bedenkt het om 5 dagen, 20 km per dag met 20 kg op je rug, te gaan wandelen) stapten we eerst in een bus en vervolgens in een boot om gedropt te worden bij ons startpunt, het idyllisch blauwe Lago Pehoe. Na ons eerste opwarmprakje hebben we de eerste etappe van de 'W' getackled, richting de indrukwekkende Glacier Grey. De voorgeschreven 3,5 uur werd al snel 4,5 uur, wat onze moed voor de overige dagen van de tocht tot een dieptepunt deed zakken. Deze eerste wandeling was namelijk het opwarmertje. Flinke rukwinden tegen maakten het behoorlijk zwaar lopen (de wind in Patagonia is zo legendarisch dat het zelfs een bijnaam heeft: God's bezem), en daarnaast had een bosbrand een aantal jaren eerder het gebied verwoest, dus echt mooi was het ook niet. Toch stug doorgestapt, en heel opgelucht ons tentje opgezet vlakbij de gletsjer.

Gelukkig voor Tom, want het was zijn idee daar te zijn en dus ook zijn schuld dat het nouja, kut was die eerste dag, went het lopen snel en wordt naarmate je meer eet gelukkig de rugtas ook lichter. Toen zelfs de omgeving weer groen werd begon zelfs Floor het leuk te vinden. Dat kwam goed uit, want de dagen daarna hebben we een stuk meer gelopen dan die (bijna fatale) eerste dag. Onze tocht bracht ons langs heldere meren, riviertjes gevuld met spa blauw en prachtige valleien naar het beroemde mirador (uitzicht) over de Torres themself: drie granieten torens die boven het park uitsteken. De laatste twee dagen waren we er zowaar goed in geworden, dat lopen, wat betekent dat we voor zonsondergang en zonsopgang naar de Torres zijn geklauterd, een prestatie die zelfs respect afdwong bij de meest fanatieke hikers die we daar zijn tegen gekomen. De beklimming werd beloond met een magisch uitzicht.

Want mensen kom je daar zeker tegen. Het bleef een sport om de verschillende types te observeren die een dergelijke tocht ondernemen: van doorgewinterde hikers die het jammer vinden dat niet meer dan 700 meter op een dag stijgt (quote: 'Ja, het is hier wel koud soms, maar Antarctica was veel kouder.'), de stelletjes waarvan de jongen het duidelijk veel leuker had dan zijn vriendin (ik denk dat wij hier onder gerekend mogen worden) tot de mensen die met kniebrace nog een keer de uitdaging willen aangaan en niet willen bekennen dat hun lijf er eigenlijk veel te oud voor is. Het meest genieten waren toch de dagjesmensen die je hijgend en puffend onderaan de berg tegenkwam... een beetje leedvermaak van onze kant toen wij op de laatste dag triomfantelijk naar beneden liepen, maar gelukkig waren we (nog net) niet zo gemeen om te zeggen: 'Succes! Je moet nog maar 5 uur naar boven.' Toen we op die laatste dag beneden aankwamen was er wel sprake van een geniaal businessconcept: onderaan de berg stond namelijk iemand te wachten met warme hotdogs. Wij namen er beiden eentje, maar ik heb medeavonturiers voor hun vierde zien gaan.

Volbracht hebben we het uiteindelijk wel, en daar mogen we best even trots op zijn. 5 dagen lopen met je eigen proviand en je eigen slaapplek op je rug (we voelden ons schildpadden hoewel onze flitsende snelheid anders deed vermoeden), bijna 90 kilometer (en zeker niet vlak) en 4 nachten in een tentje, het was wel een onderneming... maar ongelooflijk prachtige omgeving en zeker geen spijt.

Na dit avontuur konden we wel wat rust gebruiken, en we zijn op onze wenken bediend. Onze reis is namelijk tijdelijk uitgebreid naar 4 reisgenoten, omdat Kees en Manon (Floor's ouders) hier 3 dagen geleden zijn gearriveerd. Van een tentje naar een prachtig appartement en van opwarmvoedsel naar heerlijke restaurants, het is even ouderwets puur genieten. Een dagje extra in Santiago en nu in de heerlijke kunstenaars- en kuststad Valparaiso, en straks naar de prachtige wijnen en steaks van Mendoza, maar daarover weer meer in ons volgende verhaal!

Wederom bedankt voor het lezen! Wij genieten nog steeds optimaal hier van onze reis. Over een kleine twee weken ons laatste verslag uit Zuid-Amerika, want na deze twee weekjes vliegen wij de 26e door naar Nieuw-Zeeland!

Dikke kussen,
Tom en Floor

• 14 Februari 2013 - 22:42

Bob En Marlou:

Haï lieverds,❤❤❤
    Weer met heel veel plezier jullie verslag gelezen, wat uniek dat jullie dit allemaal mogen en kunnen meemaken.leuk dat manon en Kees er nu ook zijn. En dat jullie samen wat van deze fantastische tijd kunnen delen .
    Voorzichtig met al ontdekkingen en geniet ze !!!!
    Dikke bisou voor alle drie !!

• 14 Februari 2013 - 22:43

Papaenmama:

Weer ontzettend leuk natuurlijk, maar in 't eggie horen, zien, voelen, en snuffelen is wel een voorrecht!xxxpapmam

• 15 Februari 2013 - 00:21

Rian:

Heerlijk om weer van een mooi reisverhaal van jullie te kunnen smullen. Ik ben trots op jullie actieve inzet gedurende jullie reis, knap hoor, het ga jullie goed en blijf vooral genieten.
    Ik kijk weer uit naar jullie volgende avonturen xxgr

• 15 Februari 2013 - 09:16

Ciska:

Ha Floor en Tom,

wat een geweldig leuke reis maken jullie. Wij genieten mee!
    Prachtige foto's.
    Nu lekker genieten van paps en mams, al konden die best mee met het tentje en de dagen lopen....
    Liefs Ciska en de rest

• 15 Februari 2013 - 09:37

Patricia:

Respect, ik word al moe als ik het lees, jullie hebben echt afgezien, maar wel ook prachtig gezien de foto"s. Ik begrijp dat jullie nu heerlijk genieten van het mooie weer en alle luxe om je heen. Ik hoop dat jullie een heerlijke tijd hebben met Manon en Kees.Liefs

• 15 Februari 2013 - 12:12

Fhpeels:

Lieve schatten.Wat een reis.Fietsen en wandelen.Het lijkt wel Nederland.Wat een gesjouw met de tent en het eten.Ik volg jullie met de atlas.Fijn Floor dat ik je even kon zien Ik hoop dat jullie gezellige dagen hebben met de ouders.Met de hond gaat het prima ,ik geniet van hem .Veel liefs oma

• 15 Februari 2013 - 14:03

Maj:

Oh zo herkenbaar die eerste dag Torres del Paine. Ik heb die eerste avond in mijn tentje alleen maar liggen denken over hoe ik daar zo snel mogelijk weer weg kon komen. Maar inderdaad het gaat al snel beter en uiteindelijk is het meer dan waard (al vind ik die mensen die de 10-daagse circuit doen nog steeds gestoord). Nu weer lekker genieten van luxe en comfort, heel veel plezier!

• 15 Februari 2013 - 16:36

Dico, Dorien En Thijs:

Heerlijk, jullie verhalen. Wordt soms een beetje jaloers! Vooral als het over hangmatten, het eten, drinken en klimaat gaat. Respect voor jullie activiteiten. Zoals jullie dat afwisselen, is deze leefstijl wel een tijdje vol te houden, denk ik. Heel veel groetjes, we zien uit naar het volgend verhaal. Veel liefs uit Medemblik

• 18 Februari 2013 - 15:26

Agnes:

Wederom een heerlijk verhaal. Op de foto's lijkt Floor's rugzak wel groter en zwaarder van die van Tom (of is dit gezichtsbedrog ;-) ). Veel plezier met Kees en Manon, doe ze de groetjes van ons allemaal.
    De van der Horsten.
    PS Floor, Miriam wil graag dat jij haar snowboarden leert, misschien te beginnen in de duinen van Ouddorp nu.

• 21 Februari 2013 - 12:28

Rob:

Wow, jongens, respect!
    Dat is het eerste wat in me opkomt als ik zie dat je 90 km over ijs en rotsen bent geklauterd, met af en toe een stukje vlak groen om Floor een beetje blijer te maken :-) En ook weer mooi opgeschreven allemaal.
    Even terug naar het begin: op Wikipedia vind je mooie plaatjes van die maanvallei "Valle de la Luna". Het schijnt dat er plekken zijn in die vallei waar het in geen honderden jaren geregend heeft - bij de gedachte alleen al krijg je enorme dorst. En inderdaad klinkt dat sandboarden aantrekkelijker dan het is, omdat je steeds weer die helling op moet klauteren. En het klopt Floor, dat je geen skilift hebt op zandheuvels, want die zijn niet te bouwen daar. En dan krijg je weer zand tussen je tenen, vervelend, dezelfde reden waarom je in Nederland ook eigenlijk niet op het strand wilt komen.
    Natuurlijk heb ik het nodige verder gegoogled terwijl ik jullie verhaal las, en ik heb weer mooie plaatjes en wat aanvullende culturele achtergrond gevonden. La Serena is weliswaar "een kustplaats" maar ook iets meer, het is de een-na-oudste stad van Chili, gesticht in 1543 als permanente link / zeeverbinding tussen Santiago (gesticht in 1541) en Lima (Peru).
    Even over het eten: ik heb die Completo even opgezocht. Je krijgt serieuze informatie over die fantastisch lekkere en zwaar belegde hotdogs op seriouseats.com (what's in a name) en esquire.com onder het hoofdstuk "Eat like a man." En dat laatste is Tom wel toevertrouwd... Even een stukje tekst van die site: "This is a food blog for everyone, not just men. Even if you're not a man or you don't eat like one, we welcome you. It's just that there are foods that men love and there are ways that men eat that are just different, and we celebrate that. Every day, you'll find a mix of ideas, interviews, opinions, wisdom, tips, news, and recipes. For everybody. Especially men. And, very often, a drink." Ja, tenslotte moet je die hotdog ook wegspoelen... Een aanrader.
    En dan het hoogtepunt van jullie verslag, en wellicht wel een van de hoogtepunten van jullie reis: de blauwe torens. Ja, dat is de betekenis van Torres del Paine. Torre is toren en Paine is een oud (Tehuelche) Indiaans woord voor "blauw" - wie weet dat niet? Wat een fantastische reis, en wat een fantastische uitzichten moeten jullie gehad hebben, met dat prachtige meer Lago Pehoe en die gletsjers. En jullie hebben de zonsopgang mogen meemaken. Het moet een magisch gezicht zijn - de zon die met zijn stralen steeds andere kleuren op de rotsen laat oplichten. Een beeld dat je altijd bij zal blijven.
    Flink gedaan hoor, vijf dagen met volle bepakking sjouwen. Maar dan niet zeuren over een beetje tegenwind: "God's bezem"...
    Ik kan me er niet zoveel bij voorstellen. Ik herinner me dat we vroeger wel eens de studentensociëteit "uitgebezemd" werden, om een uur of acht 's morgens, na een lange nacht tafelvoetbal en kaarten. Dan kwam Henny "En nu eruit!" en dan dacht je ook weleens "gottegot"...
    Maar da's toch anders dan wat jullie nu meemaken, respect!
    En liefs natuurlijk, blijf goed.

• 21 Februari 2013 - 16:21

Maria:

Hey schatten,

Ik heb net even 4 blogs gelezen want ik liep een beetje achter. Echt fijn om me even bij jullie te kunnen wanen in plaats van op kantoor :-( Echt super om te lezen wat jullie allemaal meemaken!

Liefs Maria

• 24 Februari 2013 - 17:46

Eva:

Jongen, ik hoor net dat jullie de laatste tijd alleen maar in bikini en ontbloot bovenlijf door de zon aan het paraderen zijn. Dan kun je best weer eens een uurtje skypen met je arme zusje in het wederom sneeuw bedekte Nederland. Kus.

• 26 Februari 2013 - 00:20

Bart En Helen:

Hoi Tom en Floor,

Goed bezig lezen we elk verslag weer, de reactie van Rob mag er ook zijn trouwens. Wat jullie ook goed doen, naast alle sportieve dingen, is natuurlijk eten. Ben benieuwd naar Toms gedachte toen hij erachter kwam dat van eten je tas (en dus het hiken) lichter wordt. Update vanuit Nederland op culinair gebied: new york pizza had deze maand 2e pizza gratis!

Geniet straks ook heel veel van nieuw Zeeland, daar zijn we nog het meest jaloers op.
    Knuffels!!